Parikkalan Patsaspuistoko pelottava?

Kirjoittaja - 24.07.2018

PARIKKALA Iltalehti luettelee matkailuosiossaan neljä Suomen pelottavinta matkailukohdetta. Niiden joukkoon on eksynyt lähes jokaiselle Etelä-Karjalaiselle tuttu paikka – Parikkalan patsaspuisto. Puiston patsaita kuvataan artikkelissa irvokkaiksi ja erityisen karmaisevana yksityiskohtana nostetaan esiin Rönkkösen patsaissa käyttämät aidot hampaat, joita hän sai käyttöönsä paikalliselta hammaslääkäriltä.

Muita artikkelin esittelemiä kauhistuttavia lomakohteita ovat Inarinjärven Ukonsaari, Seilin saari Paraisilla sekä Hangossa sijaitseva Jussarön saari, jota on käytetty kaivostoiminnassa sekä myöhemmin armeijan käytössä.

Meille Etelä-Karjalaisille taiteilija Veijo Rönkkösen muistomerkki on kaikkea muuta kuin pelottava. Vuosittaisella kymmenientuhansien kävijämäärällään puisto on koko maakunnan suosituimpia ja myös kansallisesti tunnetuimpia turistikohteita. Puiston reilut viisisataa patsasta edustavat ITE-taidetta parhaimmillaan. Patsaiden suuri määrä, sijoittelu sekä elävyys pysäyttävät turisteja Kuutostien varteen jatkuvana virtana läpi kesän. Puisto yhdistelee ihmismäiset hahmot puutarhan kasveihin synnyttäen upean vihreän kokonaisuuden.

Patsaspuisto on Parikkalalaisen ITE-taiteilija Veijo Rönkkösen elämäntyö. Viidenkymmenen vuoden aikana Rönkkönen muovasi betonista 560 patsasta, jotka kuvaavat ihmisiä eri tavoin. Osa patsaista on selkeästi Rönkkösen omakuvia ja patsaita on myös kuvattu taiteilijan lapsiksi. Taitelija itse on kuvannut joogatarhaa monumentiksi nuoruuden vartalolleen. Rönkkönen tunnettiin erakkotaiteilijana, mutta elämänsä viimeisinä vuosina hänestä kuoriutui ystävällinen ja huumorintajuinen persoona.

Pelottavuuden sijaan Parikkalan Patsaspuistoa olisi syytä kutsua erääksi Suomen huomattavimmista taidekokonaisuuksista ja jos kävijämääriä katsotaan, niin enemmän Rönkkösen ITE-taide kiinnostaa kuin kauhistuttaa yleisöä.

(lähde: www.patsaspuisto.net)


Lukijoiden mielipiteet

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista Vaaditut kentät ovat merkitty tähdellä *Current track
Title
Artist

Background