Älykaiutin tulee – Oletko valmis?

Kirjoittaja - 02.08.2018

ILMIÖT RadioMedia.fi kirjoittaa tuoreessa blogissaan älykaiuttimien tulosta markkinoille. Etenkin Yhdysvalloissa älykaiuttimet, kuten Google Home ja Amazon Echo, ovat yleistyneet räjähdysmäisesti. Suomeen älykaiuttimet ovat vasta tekemässä tuloaan.

”Virpi, kerro minulle päiväohjelmani.” Tämä voi olla tulevaisuudessa meidän jokaisen ensimmäinen lause, jonka sanomme aamulla herättyämme.

Puhe- ja ääniohjaus yleistyy koko ajan. Älypuhelimet ja auton ajotietokoneet ymmärtävät jo antamiamme käskyjä tai esittämiämme kysymyksiä.

Älykaiuttimet tekevät tuloaan

Älykaiuttimien ideana on helpottaa ihmisten arkea kotona – puheohjauksen avulla voit esimerkiksi ohjata kodin laitteita, kuten televisiota tai stereoita, hakea päivän uutisia tai selvittää, mitä omaan kalenteriin on päivälle merkitty.

Älykaiuttimet ovat eräänlaisia puheohjattavia virtuaaliavustimia. Gartnerin ennustuksen mukaan vuoteen 2020 mennessä 75 %:lla kotitalouksista on käytössään älykaiutin.

Miten älykaiuttimet muuttavat käyttäytymistämme?

Olemme tottuneet visuaalisiin toimintatapoihin ja käyttöliittymään – televisio, kalenteri, verkkoselailu perustuvat vahvasti visuaalisuuteen. Ääni- ja puheohjaus muuttavat käyttäytymistämme.

Iso-Britanniassa älykaiuttimien on huomattu muuttuvan alun tutustumisvaiheen jälkeen hyvin nopeasti osaksi arjen rutiineja. Tutkimusten mukaan jopa 81 % Amazon Echo -älykaiuttimien hankkineista käyttää laitetta vähintään kerran päivässä. Käyttötarkoitukset ja -tilanteet vaihtelevat nopeista tehtävistä (esim. tietyn asian hakeminen Googlesta) monipuolisiin tehtäviin (esim. oman päiväaikataulun laatiminen).

Kotiympäristössä älykaiuttimet haastavat myös mobiililaitteet. Älypuhelin on useimmiten laite, jota käytämme heti herättyämme (esim. herätystoiminto) ja kun menemme nukkumaan (herätys päälle, seuraavan päivän kalenterin silmäily, some jne.). Älykaiuttimet haastavat kuitenkin puhelimet.

Audion merkitys viestinnässä kasvaa

Kun audiosisältöjä kulutetaan entistä enemmän, vaatii se panostamista erilaisiin äänisisältöihin myös viestinnässä. Helppo tapa lähteä liikkeelle on panostaa kuulumiseen radiossa. Uudet tavat kuluttaa äänisisältöjä kasvattavat myös radion kuuntelua muun audion ohella, sillä yksi yleisimpiä tapoja käyttää älykaiuttimia on radion kuuntelu.

Lähteet: RadioMedia.fi, Mobiili,fi, AftenDawn, Tekniikan Maailma

Merkitty tunnisteella

Lukijoiden mielipiteet

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista Vaaditut kentät ovat merkitty tähdellä *Current track
Title
Artist

Background