Lasten Balettigaala tutustuttaa baletin maailmaan nukketeatterin keinoin

Kirjoittaja - 16.08.2018

LAPPEENRANTA Lappeenrannan kaupunginteatterissa järjestetään 24. ja 25. elokuuta lapsille oma Balettigaala. Pienellä näyttämöllä järjestettävät esitykset tutustuttavat lapset baletin maailmaan nukketeatterin keinoin. Gaalan järjestää Nukketeatteri Sytkyt yhdessä balettiyhdistys Attitydin ja kaupunginteatterin kanssa.

Lasten Balettigaalassa nukkeja kieputtava Juha Laukkanen kertoo, että lapset pääsevät tutustumaan balettiin tunnettujen esitysten avulla.

– Luvassa on satuasuun puettuna baletin historiaa Ranskan Aurinkokuninkaasta Tšaikovskiin. Mukana on myös balettiotteita Pähkinänsärkijästä, Prinsessa Ruususesta ja Joutsenlammesta.

Alle 10-vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi Lasten Balettigaalaan, muille liput kustantavat 10 euroa. Laukkasen mukaan esitys sopii erityisesti 3–9-vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen ja isovanhemmilleen.

– Vanhempien ja isovanhempien kannattaa tulla myös ehdottomasti mukaan, sillä on tärkeää, että taide-elämykset koetaan yhdessä.

Lasten nukketeatteriesityksiin kuuluu yleensä vuorovaikutteinen esitystapa. Myös Lasten Balettigaalassa lapset pääsevät osallistumaan esitykseen.

– Lapset pääsevät esityksen alussa pukeutumaan Lappeenrannan Tanssiopiston avustamana juhla-asuihin. Lisäksi kaikki saavat osallistua prinssin ja prinsessa Ruususen häätanssiin, Laukkanen sanoo.

Nukketeatteritaiteilija Laukkanen kuvailee esitystä ennen kaikkea visuaaliseksi elämykseksi, sillä gaalassa nähdään muun muassa joutsenten lampi, kristallikruunu ja lelumaa.

– Kun balettia tuodaan nukketeatterimaailmaan, visuaalisen puolen ohella myös musiikki on tärkeää. Puhetta ei aina tarvita. Lasten gaalassa saa antaa rytmin ja tunteen viedä – aivan kuten samoina päivinä järjestettävässä Lappeenrannan Balettigaalassakin.

Lappeenrantaa ja kaupunginteatteria rakastava Laukkanen kehuu Lasten Balettigaalan työryhmää, johon kuuluu hänen lisäksensä visualisoija Pirjo Kivimäki, teatterinjohtaja Timo Sokura ja Attitydin puheenjohtaja Eeva-Liisa Tarvainen.

– Gaalan valmisteluissa on mukana hyvä ryhmä baletille omistautuneita ihmisiä.

Yli 30 vuotta sitten perustettu Nukketeatteri Sytkyt on kiertänyt ja esiintynyt niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Viimeksi Laukkanen vieraili Lappeenrannassa nykyisen teatterin avajaisvuotena 2016.

– Sytkyt haluaa esityksillään olla lasten ensimmäinen porras taiteisiin. Nukketeatterikokemuksen jälkeen lapset voivat jatkaa kulttuurinharrastamistaan oikeassa baletissa tai esimerkiksi näyttelyissä, teatterissa tai konserteissa.

Kuva: Lasten Balettigaalassa otteita muun muassa Joutsenlammesta. Nukkeja kieputtaa Juha Laukkanen. 

Lähde: Lappeenrannan kaupunki


Lukijoiden mielipiteet

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista Vaaditut kentät ovat merkitty tähdellä *Current track
Title
Artist

Background