Museoiden kesäkausi päättyy pian -Caj Bremerin näyttelyyn ehtii vielä

Kirjoittaja - 17.08.2018

LAPPEENRANTA Museoiden kesäkausi päättyy 26.8. Vielä ehdit tutustumaan Caj Bremerin näyttelyihin Lappeenrannan taidemuseolla (Kristiinankatu 8-10, Linnoitus). Näytteillä on Caj Bremerin Takaisin Karjalaan- ja Unikuviani- näyttelyt aina 2.9. asti. Kesäkaudella näyttelyihin on tutustunut  jo 4560 museovierailijaa.

Takaisin Karjalaan- Caj Bremer Neuvosto-Karjalan runokylissä

Suomalaisen kuvajournalismin uranuurtaja valokuvaaja Caj Bremer (s. 1929) ja toimittaja Sakari Määttänen (1938 – 1992) tekivät viisi matkaa Neuvosto-Karjalaan vuosina 1979–1982. Matkojen pohjalta syntyi kaikkiaan 12-osainen Helsingin Sanomien julkaisema matkakertomus, joka tarjosi suomalaisille mahdollisuuden kurkistaa alueen todellisuuteen ensi kertaa sitten jatkosodan päättymisen vuonna 1944. Saamansa poikkeusluvan turvin Bremer ja Määttänen kiersivät Vienan Karjalassa, Kannaksella, Laatokan alueella, Aunuksessa ja Äänisen alueella.

Matkojen aikana kuvatuista suurelta osin ennen julkaisemattomista kuvista Gallen-Kallela Museo tuotti vuonna 2016 näyttelyn, joka kuraattoreina toimivat valokuvaajat Martti Jämsä ja Hans von Schantz. Näyttely on aiemmin ollut esillä myös Kajaanin taidemuseossa vuonna 2017.

Unimaailmani- Caj Bremerin valografiikkaa

Mustavalokuvauksen mestarin niukkaväriset mystiset kuvat on kuvattu Sipoossa Caj Bremerin (s. 1929) kodin ympäristössä. Kuvaaja ei paljasta miten hänen luontokuvaa ja unimaisemaa yhdistävät valografiikaksi kutsumansa kuvat ovat tehty. Taustalla on kuitenkin vuoden 2015 auringonpimennyksen aikana saatu oivallus ja sitä seuranneet ensimmäiset unikuvat. Jokaisessa hennolle japaninpaperille vedostetussa Unikuvassa onkin aurinko eli auringon valoa ja jonkinlainen maisema. Mikään muu ei näissä unikuvissa olekaan niin selvää. Unimaailmani -sarjan kuvat ovat syntyneet vuosien 2015 – 16 aikana.

Lappeenrannan museoiden kesäkausi on lähestymässä loppuaan. Kesäkausi loppuu 26. elokuuta ja talvikausi alkaa 28.elokuuta.

Aukioloajat:

kesäkausi: ma-pe 10 -18, la-su 11 -17

talvikausi: ti-su 11 -17.

Wolkoffin talomuseo: la-su 11-17.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Merkitty tunnisteella

Lukijoiden mielipiteet

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista Vaaditut kentät ovat merkitty tähdellä *Current track
Title
Artist

Background